<Erste Bank>: Aderarea României la zona euro, în 2014, este posibilă

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Politică / 9 mai 2008

<Erste Bank>: Aderarea României la zona euro, în 2014, este posibilă

Analiştii "Erste Bank" sunt de părere că aderarea la zona euro va deveni mai dificilă, iar criteriul ratei inflaţiei va ridica din ce în ce mai multe provocări, pe măsură ce numărul ţărilor din Uniunea Europeană va creşte. Intrarea ţării noastre în zona euro este condiţionată de recâştigarea încrederii în moneda naţională de către investitorii străini.

Ei consideră că perspectivele pe termen mediu ale ţării noastre sunt încurajatoare şi vom reuşi să îndeplinim criteriile de la Maastricht pentru a intra în zona euro în 2014, înaintea Ungariei.

Dumitru Dulgheru, macro-analist în cadrul Băncii Comerciale Române, consideră că

Analiştii Erste Bank sunt de părere că pentru cele 10 ţări care au aderat la Uniunea Europeană în 2004, adoptarea monedei euro a devenit un obiectiv politic, fără o înţelegere mai profundă a costurilor economice sau politice generate de acest proces.

Preferinţele politicienilor în acest sens s-au schimbat, în opinia anliştilor Erste Bank, în momentul în care ei au realizat costurile economice şi politice generate de adoptarea timpurie a monedei europene.

Raportul de Convergenţă al Comisiei Europene a recomandat ca Slovacia să se alăture Zonei Euro începând cu ianuarie 2009.

Analiştii Erste Bank apreciază că instituţiile europene au fost mai prudente în timpul evaluării, după ce cel mai recent stat intrat în zona euro, Slovenia s-a confruntat cu creşteri masive ale preţurilor. Analiştii Erste Bank consideră că Slovacia va juca rolul de etalon pentru evaluarea altor candidate cu un regim flexibil al ratei de schimb valutar şi un nivel al preţurilor relativ scăzut.

Juraj Kotian, şeful departamentului de cercetare CEE Macroeconomica în cadrul Erste Bank, opinează: "Slovacia va intra în Zona Euro ca membrul cu cel mai scăzut nivel al preţurilor, ceea ce înseamnă că o convergenţă ulterioară a preţurilor va fi efectul secundar al creşterii veniturilor. Banca Centrală Europeană (ECB) este conştientă de şansele scăzute de a respecta criteriul inflaţiei pe o perioadă mai lungă de timp şi a exprimat "motive serioase de îngrijorare" în privinţa sustenabilităţii, în Raportul de Convergenţă.

Nivelul preţurilor din Slovacia reprezintă două treimi din media Uniunii Europene, datorat în mare parte aprecierii coroanei slovace. Prin urmare convergenţa viitoare a preţurilor este inevitabilă, în opinia analiştilor Erste Bank. Astfel, ei anticipează că inflaţia din Slovacia va fi mai mare faţă de cea din zona euro în următorii zece ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb